Guldalderudforskningen i Thy

De 12 forside.jpg

I går var der en rigtig fin artikel i Information om den store Guldalderudforskning, Helle Solvang og jeg i sidste uge lavede sammen med SMK - Statens Museum for Kunst.

Vi havde inviteret 12 af tidens toneangivende stemmer fra vidt forskellige fagområder med til Thy, hvor vi i tre dage spejlede guldalderen i vores tid - for at se, hvordan vi i dag kan lade os inspirere af den store opblomstring i kunst, videnskab, filosofi og åndsliv, der spirede frem i kølvandet på statsbankerot, tabet af Norge, Københavns bombardement og tabet af flåden. Hvordan kan det inspirere os i vores tid?

Victor Boy Lindholm fra Information var med hele vejen og fik lejlighed til at tale langt dybere med mange af deltagerne, end Helle og jeg havde mulighed for som værtinder. Så det er vildt inspirerende og rørende artiklen at læse udpluk af hans samtaler med et par af deltagerne:

"Det er nærmest et guldalderlandskab. Toppede brosten, dannebrog og et bugtende lyngklædt landskab. Vi går langs den våde landevej, og her sætter jeg astrofysikeren Anja C. Andersen i stævne. Jeg vil vide, hvorfor tværfagligheden er så vigtig, og hvad det egentlig er, vi kan lære af guldalderen: »Det de havde i guldalderen var et meget mindre lukket forskningsmiljø, hvis man kan kalde det det. Man var i høj grad i kontakt med hinanden. Det er den måde, vi får gode ideer på. Vi skal mødes på kryds og tværs. Naturvidenskaberne skal møde kulturvidenskaberne i en mere åben samtale."

"Erhvervsmanden Ulrik Bülow, der er tidligere direktør for Matas og Synoptik, fortæller om sin motivation for at diskutere Guldalderen, da jeg undrer mig lidt over, hvordan en benhård erhvervsleder har tid til at mødes i en lade i Jylland. Ud af den energiske Ulrik Bülows mund kommer et noget andet svar end ventet: »Jeg har altid ledet mine virksomheder ud fra de klassiske græske dyder. Jeg er interesseret i den græske moralfilosofi, som lagde grunden for demokratiet. Det er i guldalderen, at man genopdager det, og at vi ser demokratiets genfødsel. Derfor er det meget relevant for mig at deltage i det her. Jeg vil gerne give moralfilosofien tilbage til erhvervslivet. De nye forretningsmodeller er ikke opmærksomme på det ansvar, der følger med, når ens forretning bliver økonomisk større end nogle stater.« Ulrik Bülow er stille et øjeblik, og jeg siger, at han må undskylde mig mine fordomme, men at det er et noget overraskende svar fra en erhvervsmand. Han griner og fortsætter: »Jamen, det er da rigtigt, men jeg tror, at vi kan lære meget af de danske erhvervsmænd i guldalderen. Se på en mand som J.C. Jacobsen, der grundlagde en stor virksomhed, donerede store dele af sin formue og investerede voldsomt i billedkunsten. Ham synes jeg sagtens, at vi kan lære noget af. Fra mit perspektiv er guldalderen i høj grad et ideal om en bestemt tids ånd."

"Ved bordet giver Danmarks første professor i økologisk økonomi Inge Røpke sit syn på, hvad vi bør lære af guldalderens succes med at skabe en forestilling om danskhed og et ansvar over for nationen: »Vi har i dag ikke brug for mere nationalromantik. Vi har ikke brug for at føle os som statsborgere. Istedet har vi brug for at føle os som jordborgere. Det lyder måske åndssvagt, men jeg tror, at det, de forskellige videnskaber og kunstarter skal hjælpe hinanden med, er et identitetsopbyggende projekt, som får folk til at føle sig ansvarlige over for vores klode. Det jeg kan som økonom, er at male fanden på væggen, men jeg mangler kunsten til at formidle disse indsigter.« Der er ingen, der endnu ved, hvordan man gør det. Men alle rundt om bordet virker overbevist om, at lige netop det må være kunstens ansvar i fremtiden."

Og det er bare tre små brudstykker fra tre dage spækket med den slags overvejelser og faglige perspektiver. Med ni andre spændende fagpersoner med i feltet. Og med spændende indspark fra Thyboerne, da vi undervejs holdt to åbne guldaldersaloner på SMK Thy i Doverodde.

De fleste af samtalerne foregik i den smukkeste gamle lade, hvor vi sad på halmballer med udsigt over Limfjorden, og under samtaler mellem de smukke bronzealderhøje og frokost i lyngen. Alt i mens Helle og jeg afprøvede helt nye samtaleeksperimenter, der skulle understøtte den faglige krydsbestøvning.

Alt i alt nogle virkelig magiske, tankevækkende og dybt inspirerende dage - og en meget konkret måde at opleve kunstens og kulturens væsen og væsentlighed.

****

Artiklen i sin fulde længde finder du her: https://www.information.dk/kultur/2019/10/kan-guldalderens-aandsliv-inspirere-nutidens-skabe-jordbofoelelse?fbclid=IwAR2lvlWtrUaNVXCIFJT0VQPscG6V-H7ppo_Xnggj7BvjiNXde4mRlaWs0NU

De 12.jpg
Previous
Previous

Når de store kæmper falder

Next
Next

Elevatorerne på Riget…